Ciasto Brownie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1457
Ciasto Brownie
fot. loop_oh / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 10 g suszonych wiśni
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 1,6 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki roztopionego masła

Opis przygotowania:

Suszone wiśnie sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć je do melaksera i zmiksować. Do zmiksowanej czekolady wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sparzone wcześniej wiśni, startą skórkę pomarańczową, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów