Ciasto Brownie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1592
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 10 g suszonych wiśni
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 1,6 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki roztopionego masła
Opis przygotowania:
Suszone wiśnie sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć je do melaksera i zmiksować. Do zmiksowanej czekolady wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sparzone wcześniej wiśni, startą skórkę pomarańczową, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)