Ciastka z wróżbami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1186
Ciastka z wróżbami
fot. Mu (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • dowolne wróżby spisane na cienkich paskach pergaminu
  • Ciasto:
  • 75 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 4 białka jaj
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cukier puder i roztrzepać trzepaczką. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą wymieszać ze szczyptą soli oraz ekstraktem waniliowym i stopniowo dodawać do roztrzepanych składników, energicznie mieszając trzepaczką. Następnie dodać do tego roztopione wcześniej masło, tartą skórkę cytrynową i całość ponownie dobrze rozmieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i rozsmarować je na cienkie okręgi o średnicy około 8 cm. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić. Wtedy włożyć do tego napisane wcześniej wróżby na pergaminie, całość zgiąć na połowy i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów