Ciastka z wróżbami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1186
Składniki:
- dowolne wróżby spisane na cienkich paskach pergaminu
- Ciasto:
- 75 g roztopionego i przestudzonego masła
- 4 białka jaj
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cukier puder i roztrzepać trzepaczką. Mąkę pszenną oraz kukurydzianą wymieszać ze szczyptą soli oraz ekstraktem waniliowym i stopniowo dodawać do roztrzepanych składników, energicznie mieszając trzepaczką. Następnie dodać do tego roztopione wcześniej masło, tartą skórkę cytrynową i całość ponownie dobrze rozmieszać. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i rozsmarować je na cienkie okręgi o średnicy około 8 cm. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić. Wtedy włożyć do tego napisane wcześniej wróżby na pergaminie, całość zgiąć na połowy i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)