Ciastka z wróżbami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1826
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 ml letniej wody
- 10 dag rodzynek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- drewniane kołeczki
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Mąkę pszenną, kukurydzianą oraz płatki owsiane zmieszać ze sobą. Dodać rodzynki, szczyptę soli, wlać 0,5 szklanki oleju, letnią wodę z wymieszanym cukrem i wyrobić z całości ciasto. Następnie włożyć je na 20 minut do lodówki, potem wyciągnąć i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto podzielić na 10 cm plastry, które następnie nawinąć na drewniane kołeczki. Rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć ciasto z kołkiem i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, usunąć kołki i włożyć przygotowane wróżby.
Komentarze (0)