Eklerki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2307
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem:
- 70 g budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło przełożyć do rondla, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać do tego mąkę oraz sól i energicznie mieszać do czasu utworzenia się szklistej masy. Wtedy ściągnąć z ognia, wbić do tego jajka i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nabrać łyżką i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i ostrym nożem przeciąć na połówki.
Przygotować krem: mleko zgotować w rondlu na dużym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wsypać do tego gotowy budyń oraz cukier i razem mieszać do czasu, kiedy składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wysmarować jedną połowę przekrojonego ciasta i nakryć drugą połową ciasta.
Przygotować polewę: masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wlać ekstrakt waniliowy i dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. Całość rozpuścić na płynną masę, po czym ściągnąć z ognia i polać nią ciasto z kremem. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Przygotować krem: mleko zgotować w rondlu na dużym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wsypać do tego gotowy budyń oraz cukier i razem mieszać do czasu, kiedy składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, wysmarować jedną połowę przekrojonego ciasta i nakryć drugą połową ciasta.
Przygotować polewę: masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wlać ekstrakt waniliowy i dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. Całość rozpuścić na płynną masę, po czym ściągnąć z ognia i polać nią ciasto z kremem. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)