Pierogi z żurawiną i mlekiem skondensowanym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 983
Składniki:
- 600 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 2 łyżki śmietany 18%
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.
Przygotować farsz: suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Przesypać ją do miski, posypać cukrem oraz mielonym cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody.
Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je i wyłożyć na talerz. Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać je na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Następnie gorącym mlekiem zalać pierogi na talerzu.
Przygotować farsz: suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Przesypać ją do miski, posypać cukrem oraz mielonym cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody.
Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je i wyłożyć na talerz. Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać je na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Następnie gorącym mlekiem zalać pierogi na talerzu.
Komentarze (1)
Pycha, uwielbiam pierogi na słodko! :D