Pierogi z żurawiną i mlekiem skondensowanym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 983
Pierogi z żurawiną i mlekiem skondensowanym
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.

Przygotować farsz: suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Przesypać ją do miski, posypać cukrem oraz mielonym cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody.

Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je i wyłożyć na talerz. Mleko skondensowane przelać do rondla, podgrzać je na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Następnie gorącym mlekiem zalać pierogi na talerzu.

Komentarze (1)

Pycha, uwielbiam pierogi na słodko! :D

Podobne przepisy

Więcej przepisów