Ciastka winogronowe ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1770
Składniki:
- 500 g czerwonych winogron
- 250 g ciasta francuskiego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- natka selera do dekoracji
Opis przygotowania:
Winogrona oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Winogrona nakłuć widelcem z dwóch stron. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 10x10 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pokrojone ciasto wysmarować białkiem jaj i nałożyć na nie nakłute wcześniej winogrona. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)