Ciastka winogronowe ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1770
Ciastka winogronowe ze śmietaną
fot. jetalon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g czerwonych winogron
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • natka selera do dekoracji

Opis przygotowania:

Winogrona oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Winogrona nakłuć widelcem z dwóch stron. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 10x10 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pokrojone ciasto wysmarować białkiem jaj i nałożyć na nie nakłute wcześniej winogrona. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a ubitą dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów