Ciastka kakaowo-kawowe ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1995
Ciastka kakaowo-kawowe ze śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wsypać do niej kakao, mieloną kawę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać ekstrakt waniliowy, mleko, wódkę olej roślinny i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciasta, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15-20 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli się do niego przylepia to należy piec nadal). Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z foremek przestudzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie kwaśną śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów