Ciastka kakaowo-kawowe ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1995
Składniki:
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka czystej wódki
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wsypać do niej kakao, mieloną kawę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie wbić do tego jajko, wlać ekstrakt waniliowy, mleko, wódkę olej roślinny i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciasta, po czym całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15-20 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli się do niego przylepia to należy piec nadal). Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z foremek przestudzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie kwaśną śmietanę.
Komentarze (0)