Ciastka orkiszowe z daktylami i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2601
Ciastka orkiszowe z daktylami i orzeszkami
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Następnie mąkę orkiszową przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto, po czym dodać do niego pokrojone wcześniej daktyle. Całość jeszcze raz wyrobić ręcznie, rozwałkować wałkiem na grubość 5 mm i wyciąć krążki szklanką. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów