Ciastka orkiszowe z daktylami i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2877
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałeczki. Następnie mąkę orkiszową przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto, po czym dodać do niego pokrojone wcześniej daktyle. Całość jeszcze raz wyrobić ręcznie, rozwałkować wałkiem na grubość 5 mm i wyciąć krążki szklanką. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)