Miseczki z orzechami, daktylami, serem i karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1652
Miseczki z orzechami, daktylami, serem i karmelem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g miseczek z ciasta
  • 250 g sera cheddar w całości
  • 250 g suszonych daktyli
  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 100 g pałeczek z białej czekolady do dekoracji
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Karmel:
  • 300 g cukru
  • 10 g śmietanki do kawy w płynie
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczek z ciasta. Ser cheddar połamać na małe kawałki, dodać go do miseczek z daktylami i wsypać do tego tłuczone pistacje.

Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i ogrzewać go mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż się rozpuści na płynną masę. Do rozpuszczonej masy wlać śmietankę do kawy, wsypać mielony imbir, po czym całość wymieszać i zalać tym składniki w miseczkach.

Wszystko lekko przestudzić i udekorować pałeczkami z białej czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów