Miseczki z orzechami, daktylami, serem i karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1652
Składniki:
- 300 g miseczek z ciasta
- 250 g sera cheddar w całości
- 250 g suszonych daktyli
- 100 g tłuczonych pistacji
- 100 g pałeczek z białej czekolady do dekoracji
- 2 szklanki wrzącej wody
- Karmel:
- 300 g cukru
- 10 g śmietanki do kawy w płynie
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczek z ciasta. Ser cheddar połamać na małe kawałki, dodać go do miseczek z daktylami i wsypać do tego tłuczone pistacje.
Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i ogrzewać go mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż się rozpuści na płynną masę. Do rozpuszczonej masy wlać śmietankę do kawy, wsypać mielony imbir, po czym całość wymieszać i zalać tym składniki w miseczkach.
Wszystko lekko przestudzić i udekorować pałeczkami z białej czekolady.
Przygotować karmel: cukier wsypać do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i ogrzewać go mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż się rozpuści na płynną masę. Do rozpuszczonej masy wlać śmietankę do kawy, wsypać mielony imbir, po czym całość wymieszać i zalać tym składniki w miseczkach.
Wszystko lekko przestudzić i udekorować pałeczkami z białej czekolady.
Komentarze (0)