Deser ryżowy z taro i daktylami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1529
Deser ryżowy z taro i daktylami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 bulwa taro (kolokazja jadalna)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Bulwę taro umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem i ugotować. Po ugotowaniu wraz z mlekiem, przelać do miski i posypać pokrojonymi wcześniej daktylami oraz taro. Wszystko udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów