Deser ryżowy z taro i daktylami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1529
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 3 szklanki mleka 2%
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 bulwa taro (kolokazja jadalna)
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Bulwę taro umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem i ugotować. Po ugotowaniu wraz z mlekiem, przelać do miski i posypać pokrojonymi wcześniej daktylami oraz taro. Wszystko udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)