Ciastka morelowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1369
Ciastka morelowe
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g suszonych moreli
  • 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny Kasia
  • 120 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Lukier:
  • 150 g cukru
  • 2 białka jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać żółtka jaj, margarynę, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i wyciąć w nim krążki małym kieliszkiem. Wycięte krążki przełożyć ba blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wcisnąć w nie sparzone wcześniej, suszone morele. Następnie całość wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier przesypać do kubka, dodać do niego białka jaj, wlać sok cytrynowy i rozmieszać trzepaczką. Rozmieszanymi składnikami wysmarować upieczone ciasta, po czym wszystko pozostawić do zastygnięcia lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów