Ciastka maślane z maczkiem cukierniczym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1197
Składniki:
- 300 g kolorowego maczku cukierniczego
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie pociąć na kwadraty, posypać maczkiem cukierniczym i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)