Ciastka maślane z maczkiem cukierniczym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1197
Ciastka maślane z maczkiem cukierniczym
fot. kgroovy / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g kolorowego maczku cukierniczego
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie pociąć na kwadraty, posypać maczkiem cukierniczym i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów