Tort Sachera
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4514
Składniki:
- 130 g czekolady
- 130 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 110 g sypkiego cukru
- 130 g mąki krupczatki
- 6 jajek
- bułka tarta do posypania formy
- odrobina soli
- Nadzienie i polewa:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 150 g dżemu morelowego
- 90 g cukru pudru
Opis przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej o temperaturze 60°C, często mieszając. Masło wraz z cukrem pudrem i solą ubij na pianę, dodaj żółtka i letnią, stopioną polewę czekoladową. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i ostrożnie wymieszaj z kremem czekoladowym i mąką. Ciasto piecz w formie tortowej o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Biszkopt po wystudzeniu przekrój na 3 części. Biszkopty posmaruj rozgrzanym dżemem i złóż. Cukier wymieszaj z 4 łyżkami wody i zagotuj. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w wodzie z cukrem i dokłądnie wymieszaj. Polej tort polewą i dokładnie wygładź.
Komentarze (2)
jadłam ten torcik i smakuje naprawdę wyśmienicie!
Właściwie dobry, ale ja preferuję mniej słodkie torty, a ten niestety taki nie jest.