Tort Sachera

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4514
Tort Sachera
fot. Gog Llundain (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 130 g czekolady
  • 130 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 110 g sypkiego cukru
  • 130 g mąki krupczatki
  • 6 jajek
  • bułka tarta do posypania formy
  • odrobina soli
  • Nadzienie i polewa:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 150 g dżemu morelowego
  • 90 g cukru pudru

Opis przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej o temperaturze 60°C, często mieszając. Masło wraz z cukrem pudrem i solą ubij na pianę, dodaj żółtka i letnią, stopioną polewę czekoladową. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i ostrożnie wymieszaj z kremem czekoladowym i mąką. Ciasto piecz w formie tortowej o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Biszkopt po wystudzeniu przekrój na 3 części. Biszkopty posmaruj rozgrzanym dżemem i złóż. Cukier wymieszaj z 4 łyżkami wody i zagotuj. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztop w wodzie z cukrem i dokłądnie wymieszaj. Polej tort polewą i dokładnie wygładź.

Autor: bajka

Komentarze (2)

jadłam ten torcik i smakuje naprawdę wyśmienicie!

Właściwie dobry, ale ja preferuję mniej słodkie torty, a ten niestety taki nie jest.

Podobne przepisy

Więcej przepisów