Gnocchi smażone z miodem i maczkiem cukierniczym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2141
Gnocchi smażone z miodem i maczkiem cukierniczym
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g maczku cukierniczego
  • 20 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki mąki do podsypania
  • olej do głębokiego smażenia
  • Gnocchi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do nich 2 szklanki mąki, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ręcznie uformować z niego długi rulon, pokroić go nożem na 2 cm kawałki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu, wymieszać z miodem lipowym, przełożyć na talerz i posypać maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów