Gnocchi smażone z miodem i maczkiem cukierniczym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2346
Składniki:
- 30 g maczku cukierniczego
- 20 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki mąki do podsypania
- olej do głębokiego smażenia
- Gnocchi:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do nich 2 szklanki mąki, wbić jajko i zagnieść ciasto. Ręcznie uformować z niego długi rulon, pokroić go nożem na 2 cm kawałki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu, wymieszać z miodem lipowym, przełożyć na talerz i posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)