Kanelsnegle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2367
Składniki:
- 15 g suszonych wiśni
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 jajko wysmarowania ciasta
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 8 g drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- Na wypełnienie:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 50 g naturalnego marcepana
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Na lukier:
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Wiśnie suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do roztartych drożdży wlać olej, wsypać mielony kardamon i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, przelać do tego składniki z roztartymi drożdżami i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do miski i zasypać je cukrem i mielonym cynamonem. Marcepan rozkruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość rozdrobnić widelcem, wymieszać, po czym rozsmarować nożem na rozwałkowanym wcześniej cieście. Wszystko zawinąć w jeden długi rulon, pokroić go na 4 cm kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie jajko wbić na talerz, roztrzepać je widelcem i wysmarować nim ciasto na blasze. Wszystko włożyć piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go wrzącą wodą i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszczaniu przełożyć na przestudzone ciasto.
Gotowe posypać pokrojonymi suszonymi wiśniami.
Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do miski i zasypać je cukrem i mielonym cynamonem. Marcepan rozkruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość rozdrobnić widelcem, wymieszać, po czym rozsmarować nożem na rozwałkowanym wcześniej cieście. Wszystko zawinąć w jeden długi rulon, pokroić go na 4 cm kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie jajko wbić na talerz, roztrzepać je widelcem i wysmarować nim ciasto na blasze. Wszystko włożyć piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go wrzącą wodą i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszczaniu przełożyć na przestudzone ciasto.
Gotowe posypać pokrojonymi suszonymi wiśniami.
Komentarze (0)