Kanelsnegle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2166
Kanelsnegle
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g suszonych wiśni
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 jajko wysmarowania ciasta
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka letniego mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • Na wypełnienie:
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 50 g naturalnego marcepana
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Na lukier:
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Wiśnie suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do roztartych drożdży wlać olej, wsypać mielony kardamon i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, przelać do tego składniki z roztartymi drożdżami i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: masło przełożyć do miski i zasypać je cukrem i mielonym cynamonem. Marcepan rozkruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość rozdrobnić widelcem, wymieszać, po czym rozsmarować nożem na rozwałkowanym wcześniej cieście. Wszystko zawinąć w jeden długi rulon, pokroić go na 4 cm kawałki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie jajko wbić na talerz, roztrzepać je widelcem i wysmarować nim ciasto na blasze. Wszystko włożyć piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, zalać go wrzącą wodą i dokładnie rozmieszać. Po rozmieszczaniu przełożyć na przestudzone ciasto.

Gotowe posypać pokrojonymi suszonymi wiśniami.

Komentarze (0)