Sorbet z pokrzyw i soku cytrynowego

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2744
Sorbet z pokrzyw i soku cytrynowego
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 150 ml cukru
  • 100 ml soku cytrynowego
  • 1 talerz świeżych liści z pokrzyw

Opis przygotowania:

Liście pokrzyw dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokrzywę zalać wodą, sokiem cytrynowym, wsypać cukier i gotować na małym ogniu do czasu, aż z gotowanych składników powstanie syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić liście od gotowanego wywaru. Następnie liście pokroić bardzo drobno, ponownie dodać do całości i przestudzić. Przestudzone składniki włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na łyżki do przekąsek.

Komentarze (2)

Czy można również po wyjęciu z garnka zmiksować i połączyć z syropemm?

@Julia: możesz popróbować

Podobne przepisy

Więcej przepisów