Sorbet z pokrzyw i soku cytrynowego
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2932
Składniki:
- 150 ml wody
- 150 ml cukru
- 100 ml soku cytrynowego
- 1 talerz świeżych liści z pokrzyw
Opis przygotowania:
Liście pokrzyw dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pokrzywę zalać wodą, sokiem cytrynowym, wsypać cukier i gotować na małym ogniu do czasu, aż z gotowanych składników powstanie syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić liście od gotowanego wywaru. Następnie liście pokroić bardzo drobno, ponownie dodać do całości i przestudzić. Przestudzone składniki włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na łyżki do przekąsek.
Komentarze (2)
Czy można również po wyjęciu z garnka zmiksować i połączyć z syropemm?
@Julia: możesz popróbować