Bangsilog

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2266
Bangsilog
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 mrożone sardele
  • 2 szklanki ryżu
  • przyprawa do ryb
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sardele rozmrozić, oczyścić z ości oraz płetw i przekroić na połowy. Następnie oprószyć je pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do smażonego czosnku dodać odparowany ryż i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie smażony ryż zbić w kulę i wbić na niej jajka. Całość oprószyć szczyptą soli, przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ryby.

Komentarze (0)