Bangsilog
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2266
Składniki:
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 mrożone sardele
- 2 szklanki ryżu
- przyprawa do ryb
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sardele rozmrozić, oczyścić z ości oraz płetw i przekroić na połowy. Następnie oprószyć je pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do smażonego czosnku dodać odparowany ryż i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie smażony ryż zbić w kulę i wbić na niej jajka. Całość oprószyć szczyptą soli, przykryć pokrywką i smażyć do czasu, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Komentarze (0)