Ciasteczka z serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 211

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 mrożonego szpinaku
  • 300 g sera ricotta
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 białka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie oraz szpinak rozmrozić. Ciasto wyłożyć na stolnicę i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony wcześniej szpinak i ser ricotta. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem i startą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na przygotowanych wcześniej kwadratach z ciasta. Całość zlepić w trójkąty, wysmarować białkiem jaj, posypać sezamem i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów