Ciasteczka z serem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 297
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 mrożonego szpinaku
- 300 g sera ricotta
- 4 łyżki sezamu
- 2 białka jaj
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie oraz szpinak rozmrozić. Ciasto wyłożyć na stolnicę i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony wcześniej szpinak i ser ricotta. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem i startą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na przygotowanych wcześniej kwadratach z ciasta. Całość zlepić w trójkąty, wysmarować białkiem jaj, posypać sezamem i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)