Ciasteczka drożdżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1706
Ciasteczka drożdżowe
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dowolny dżem
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

1. Z 50 g drożdży i 2-3 łyżek śmietany przygotować rozczyn. Poczekać, aż wyrośnie. Miękką margarynę utrzeć z 3 łyżkami cukru i 1 opakowania cukru waniliowego. Wbić 3 jajka. Cały czas starannie ucierać.

2. Przesiać 1 kg mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Połączyć z rozczynem. Całość dodać do margaryny. Zagnieść.

3. Ciasto włożyć do foliowego woreczka. Chłodzić przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku długości 7 cm. Na każdy nakładać porcję dżemu. Uformować ciasteczka. Układać na natłuszczonej blasze. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów