Ciasteczka drożdżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1706
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dowolny dżem
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
1. Z 50 g drożdży i 2-3 łyżek śmietany przygotować rozczyn. Poczekać, aż wyrośnie. Miękką margarynę utrzeć z 3 łyżkami cukru i 1 opakowania cukru waniliowego. Wbić 3 jajka. Cały czas starannie ucierać.
2. Przesiać 1 kg mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Połączyć z rozczynem. Całość dodać do margaryny. Zagnieść.
3. Ciasto włożyć do foliowego woreczka. Chłodzić przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku długości 7 cm. Na każdy nakładać porcję dżemu. Uformować ciasteczka. Układać na natłuszczonej blasze. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.
2. Przesiać 1 kg mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Połączyć z rozczynem. Całość dodać do margaryny. Zagnieść.
3. Ciasto włożyć do foliowego woreczka. Chłodzić przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku długości 7 cm. Na każdy nakładać porcję dżemu. Uformować ciasteczka. Układać na natłuszczonej blasze. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.
Komentarze (0)