Chutney kokosowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2941
Chutney kokosowy
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g białego sera twarogowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwone papryczka chili
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rodzynek
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Papryczkę chili umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną papryczkę chili, sparzone wcześniej rodzynki, gorczycę i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miksera. Dodać do tego ser twarogowy, śmietanę kremówkę, wsypać wiórki kokosowe, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miseczki i wstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów