Puree z kalafiora i kuskusu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3050
Puree z kalafiora i kuskusu
fot. ashc0de / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 dag kiełek słonecznika
  • 1 granat
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i drobno pokroić. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody z curry i trzymać przez 4 minuty. Potem odparować. Kiełki słonecznika sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojonego kalafiora oraz uprażony kuskus. Całość smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać kiełkami słonecznika oraz nasionami granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów