Puree z kalafiora i kuskusu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3050
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 dag kiełek słonecznika
- 1 granat
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i drobno pokroić. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody z curry i trzymać przez 4 minuty. Potem odparować. Kiełki słonecznika sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do tego pokrojonego kalafiora oraz uprażony kuskus. Całość smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać kiełkami słonecznika oraz nasionami granatu.
Komentarze (0)