Chrupki kukurydziane z oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2260
Chrupki kukurydziane z oliwkami
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 130 g oliwek w zalewie
  • 15 g łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Orzechy laskowe utłuc na drobną miazgę. Mąkę kukurydzianą zmieszać z olejem, miazgą orzechową, szczyptą soli i letnią wodą. Wyrobić gęsta masę. Następnie z masy uformować ręcznie kulki z otworami w środku. Do otworów włożyć osączone z zalewy oliwki i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów