Chrupki kukurydziane z oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2397
Składniki:
- 130 g oliwek w zalewie
- 15 g łuskanych orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 0,5 kg maki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Orzechy laskowe utłuc na drobną miazgę. Mąkę kukurydzianą zmieszać z olejem, miazgą orzechową, szczyptą soli i letnią wodą. Wyrobić gęsta masę. Następnie z masy uformować ręcznie kulki z otworami w środku. Do otworów włożyć osączone z zalewy oliwki i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)