Chrupiące tosty ziołowo-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2406
Składniki:
- 12 dag mozzarelli
- 8 kromek białego chleba
- 3 duże jajka
- 6 łyżek mleka
- 4 gałązki bazylii
- 150 ml oliwy z oliwek
- bazylia
- 1 pomidor
- kolorowy pieprz do dekoracji
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z 6 łyżkami mleka. Przypraw obficie solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokrój na 8 plastrów. Bazylię umyj, osusz, oderwij listki od gałązek. Kromki chleba ułóż na talerzu, nasącz mlekiem z jajkiem. Na połowie ułóż mozzarellę, posyp bazylią, przypraw pieprzem i przykryj pozostałymi kromkami chleba. Pieczywo smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmij z patelni, dobrze osącz. Przekrój każdą kromkę na pół. Ułóż na ozdobnych talerzach połówki chleba. Udekoruj ćwiartkami pomidorów, listkami bazylii. Posyp dużą ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.
Komentarze (0)