Chrupiące tosty ziołowo-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2223
Chrupiące tosty ziołowo-serowe
fot. naotakem / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 dag mozzarelli
  • 8 kromek białego chleba
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 4 gałązki bazylii
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • bazylia
  • 1 pomidor
  • kolorowy pieprz do dekoracji
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z 6 łyżkami mleka. Przypraw obficie solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokrój na 8 plastrów. Bazylię umyj, osusz, oderwij listki od gałązek. Kromki chleba ułóż na talerzu, nasącz mlekiem z jajkiem. Na połowie ułóż mozzarellę, posyp bazylią, przypraw pieprzem i przykryj pozostałymi kromkami chleba. Pieczywo smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmij z patelni, dobrze osącz. Przekrój każdą kromkę na pół. Ułóż na ozdobnych talerzach połówki chleba. Udekoruj ćwiartkami pomidorów, listkami bazylii. Posyp dużą ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów