Naturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 5970
Naturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami
fot. mniam

Składniki:

  • Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe, nerkowce, włoskie)
  • 0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia, słonecznik)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)
  • 1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins
  • 1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins

Opis przygotowania:

Przygotowanie:

Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej na suchej patelni przez ok 10 - 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion. Gotowe! Smacznego!

Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią.

Puffins.co

Autor: mniam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów