Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1138
Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
  • 80 g łupanych pistacji
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól pieprz
  • sok z cytryn Limmi
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Opis przygotowania:

Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.

Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów