Chrupiąca sałatka z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3846

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • czerwona papryka
  • mały ogórek
  • por
  • garść kiełków słonecznika
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • sos sojowy

Opis przygotowania:

W szklanym, albo ceramicznym naczyniu wymieszaj olej, sos sojowy, sok cytrynowy, sól, mieloną paprykę oraz pieprz. Odstaw. Marchew oraz seler obierz. Z papryki usuń pestki. Marchewkę, seler, paprykę, ogórek i pora pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm, a następnie w dość drobne słupki. Kapustę pekińską potnij na ćwiartki i cienko poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora, marchewkę, seler i kapustę. Smaż często mieszając. Po dwóch minutach dodaj ogórka, paprykę oraz kiełki. Smaż jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż warzywa do miski. Całość zalej sosem, wymieszaj. Na koniec posyp ziarenkami sezamu.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów