Chrupiąca sałatka z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3994
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1/2 małego selera
- czerwona papryka
- mały ogórek
- por
- garść kiełków słonecznika
- sok z cytryny
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- sos sojowy
Opis przygotowania:
W szklanym, albo ceramicznym naczyniu wymieszaj olej, sos sojowy, sok cytrynowy, sól, mieloną paprykę oraz pieprz. Odstaw. Marchew oraz seler obierz. Z papryki usuń pestki. Marchewkę, seler, paprykę, ogórek i pora pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm, a następnie w dość drobne słupki. Kapustę pekińską potnij na ćwiartki i cienko poszatkuj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora, marchewkę, seler i kapustę. Smaż często mieszając. Po dwóch minutach dodaj ogórka, paprykę oraz kiełki. Smaż jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż warzywa do miski. Całość zalej sosem, wymieszaj. Na koniec posyp ziarenkami sezamu.
Komentarze (0)