Chowder ze ślimaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Chowder ze ślimaków
fot. McPig / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg mrożonych ślimaków morskich lub świeżych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ślimaki rozmrozi i, płukać pod bieżącą wodą przez 3 minuty. Następnie przełożyć do rondla, zalać 0,5 szklanki octu i 0,5 szklanki wody z 1 łyżeczką soli, wymieszać i trzymać przez 3 minuty, po czym ponownie płukać pod bieżąca wodą przez 2 minuty. Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz por i podsmażyć. Następnie przełożyć go rondla, wlać bulion warzywny, wrzucić ślimaki z muszlą i gotować przez 15 minut. Dodać do tego pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów