Chowder ze ślimaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1828
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 kg mrożonych ślimaków morskich lub świeżych
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki octu 10%
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ślimaki rozmrozi i, płukać pod bieżącą wodą przez 3 minuty. Następnie przełożyć do rondla, zalać 0,5 szklanki octu i 0,5 szklanki wody z 1 łyżeczką soli, wymieszać i trzymać przez 3 minuty, po czym ponownie płukać pod bieżąca wodą przez 2 minuty. Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz por i podsmażyć. Następnie przełożyć go rondla, wlać bulion warzywny, wrzucić ślimaki z muszlą i gotować przez 15 minut. Dodać do tego pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)