Chowder z kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1701
Chowder z kukurydzą
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z z dorsza
  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • 200 ml mleka
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Filety rybne pokroić na kawałki. Kukurydzę rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Łodygi selera pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić na drobne kawałki i zrumienić w rozgrzanym rondlu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę oraz łodygę selera i zeszklić na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, rozmrożoną kukurydzę i pokrojone filety rybne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i gotować do miękkości składników. Następnie mleko wymieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów