Chowder z kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1701
Składniki:
- 300 g filetów z z dorsza
- 200 g mrożonej kukurydzy
- 200 ml mleka
- 15 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 marchew
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Filety rybne pokroić na kawałki. Kukurydzę rozmrozić. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Łodygi selera pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić na drobne kawałki i zrumienić w rozgrzanym rondlu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę oraz łodygę selera i zeszklić na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew, rozmrożoną kukurydzę i pokrojone filety rybne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem i gotować do miękkości składników. Następnie mleko wymieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)