Chowder z krewetkami, kukurydzą i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1980
Chowder z krewetkami, kukurydzą i awokado
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g mrożonych krewetek
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na drobne kawałki. Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy i zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone krewetki i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wodę, dodać pokrojone ziemniaki, obrane ząbki czosnku oraz zmiksowaną kukurydzę. Całość gotować do miękkości ziemniaków. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowaną zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Pokrojone wcześniej awokado przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przyrumienić i dodać do całości. Danie posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów