Zielona sałatka we włoskim sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4028

Składniki:

  • 100 g sałaty lodowej
  • 100 g sałaty lollo
  • 100 g rozszponki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 cebula
  • Sos:
  • 60 ml toskańskiej oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku (roztarte)
  • 4 łyżki posiekanych, świeżych ziół
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Sałaty umyć, osuszyć, pokroić wedle upodobania na małe lub większe kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki, a cebulę w talarki. Tak przygotowane dodać do sałaty, wsypać odsączone z zalewy oliwki i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Aby przygotować sos należy rozpuścić sól i cukier w soku z cytryny, po czym dodać roztarty czosnek. Następnie wsypać zioła, wlać toskańską oliwę z oliwek i wszystko wymieszać. Przygotowaną sałatę przełożyć na talerze i bezpośrednio przed podaniem polać włoskim sosem.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów