Papryka z ryżem po bułgarsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1927
Papryka z ryżem po bułgarsku
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 żółtych papryk
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać ryż, pokrojone drobno pomidory i całe żółte papryki. Wszystko oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, po czym całość dokładnie wymieszać wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów