Papryka z ryżem po bułgarsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2133
Składniki:
- 6 żółtych papryk
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać ryż, pokrojone drobno pomidory i całe żółte papryki. Wszystko oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką i dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, po czym całość dokładnie wymieszać wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)