Chłodnik warzywny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 769
Składniki:
- 800 ml śmietany 32%
- 4 duże ziemniaki
- 1 zielony szklarniowy ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- pęczek zielonego koperku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Szczypiorek i koperek pokroić drobno. Ogórka szklarniowego pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków w misce. Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego kolorowego pieprzu i wymieszać.
Komentarze (0)