Chleb słonecznikowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 446
Chleb słonecznikowy
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA

Składniki:

  • 300 ml letniej wody
  • 150 g mąki razowej orkiszowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania formy do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie wszystkie mąki, kaszę mannę oraz szczyptą soli wymieszać ze sobą, wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wsypać łuskane nasiona słonecznika i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, i przełożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów