Chleb słonecznikowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 626
Składniki:
- 300 ml letniej wody
- 150 g mąki razowej orkiszowej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kaszy manny
- 50 g łuskanych nasion słonecznika
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania formy do pieczenia
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie wszystkie mąki, kaszę mannę oraz szczyptą soli wymieszać ze sobą, wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wsypać łuskane nasiona słonecznika i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, i przełożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)