Chleb żytni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4620
Składniki:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki żytniej
- 200 g maki białej
- 1 łyżka nasion kopru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
Opis przygotowania:
Wymieszaj drożdże, dwa rodzaje mąki, nasiona kopru, sól, oliwę i wodę. Ulepione ciasto pozostaw do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiaj je przez około 4 minuty, aby było elastyczne, potem podziel je na kilka kawałków, wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia i włóż do niej ciasto. Pozostaw je jeszcze na 40 minut, aby ponownie wyrosło. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 30 minut.
Komentarze (2)
A gdzie ten cukier ;ppp
CUKIER ZJEDZ JAK CI CHLEB NIE WYROSNIE?!%