Mintaj w sosie słonecznikowym z cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 17

Składniki:

  • 400 g filetów z mintaja
  • 4 łyżki oleju
  • 2 g kiełków słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka jogurtu greckiego

Opis przygotowania:

Kiełki słonecznika umyć i odsączyć z wody. Filety z mintaja oprószyć przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem i smażyć je do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu rybę ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na rybę na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze wsypać łuskany słonecznik, dodać do tego jogurt grecki, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować na jednolitą masę, po czym dodać do to ryby na talerzu.

Wszystko udekorować kiełkami słonecznika.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów