Mintaj w sosie słonecznikowym z cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 398
Składniki:
- 400 g filetów z mintaja
- 4 łyżki oleju
- 2 g kiełków słonecznika
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 1 szklanka jogurtu greckiego
Opis przygotowania:
Kiełki słonecznika umyć i odsączyć z wody. Filety z mintaja oprószyć przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem i smażyć je do miękkości z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu rybę ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i wyłożyć na rybę na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze wsypać łuskany słonecznik, dodać do tego jogurt grecki, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować na jednolitą masę, po czym dodać do to ryby na talerzu.
Wszystko udekorować kiełkami słonecznika.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze wsypać łuskany słonecznik, dodać do tego jogurt grecki, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować na jednolitą masę, po czym dodać do to ryby na talerzu.
Wszystko udekorować kiełkami słonecznika.
Komentarze (0)