Chleb ryżowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1044
Chleb ryżowy
fot. DryPot (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g kleistego ryżu
  • 300 ml letniej wody
  • 150 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżki letniej wody do wysmarowania ciasta
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do go rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozmieszać. Mąkę pszenną oraz ryżową przesypać do miski, wsypać do tego sól, wlać roztarte drożdże, dodać ugotowany wcześniej ryż i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto wysmarować 2 łyżkami letniej wody, uformować bochenek i przełożyć do formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów