Chleb ryżowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1044
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g kleistego ryżu
- 300 ml letniej wody
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżki letniej wody do wysmarowania ciasta
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do go rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozmieszać. Mąkę pszenną oraz ryżową przesypać do miski, wsypać do tego sól, wlać roztarte drożdże, dodać ugotowany wcześniej ryż i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość zbić w kulę, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto wysmarować 2 łyżkami letniej wody, uformować bochenek i przełożyć do formy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)