Chleb gruszkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2401
Składniki:
- 250 g suszonych gruszek
- 120 g rodzynek
- 100 g łuskanych orzechów
- 100 g cukru
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży
- 12 g cynamonu
- 10 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka wódki wiśniówki
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Gruszki namoczyć w przegotowanej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i przemielić przez maszynkę. Orzechy drobno posiekać Rodzynki sparzyć wrzątkiem, sparzone odcedzić. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże, olej i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być luźniejsze. Wyrobione ciasto podzielić na dwa kawałki. Do pierwszego kawałka dodać przemielone gruszki, masło, orzechy, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową. Do drugiego kawałka, wlać wódkę, skórkę z cytryny, sól. Oba kawałki dobrze wyrobić i połączyć ze sobą formując bochenek chleba. Chleb posmarować roztrzepanym żółtkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wysmarować formą do pieczenia masłem, przełożyć chleb i pic w piekarniku około 45 minut w temperaturze do 220 stopni. Upieczony chleb pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)