Chleb gruszkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2225
Chleb gruszkowy
fot. ginnerobot / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g suszonych gruszek
  • 120 g rodzynek
  • 100 g łuskanych orzechów
  • 100 g cukru
  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 12 g cynamonu
  • 10 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka wódki wiśniówki
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Gruszki namoczyć w przegotowanej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i przemielić przez maszynkę. Orzechy drobno posiekać Rodzynki sparzyć wrzątkiem, sparzone odcedzić. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżeczkami cukru i letnim mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże, olej i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być luźniejsze. Wyrobione ciasto podzielić na dwa kawałki. Do pierwszego kawałka dodać przemielone gruszki, masło, orzechy, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową. Do drugiego kawałka, wlać wódkę, skórkę z cytryny, sól. Oba kawałki dobrze wyrobić i połączyć ze sobą formując bochenek chleba. Chleb posmarować roztrzepanym żółtkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wysmarować formą do pieczenia masłem, przełożyć chleb i pic w piekarniku około 45 minut w temperaturze do 220 stopni. Upieczony chleb pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów