Chilli mac
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1640
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 250 g makaronu penne
- 200 g pomidorów z puszki bez skórek
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 100 śmietany 18%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Fasolę osączyć z zalewy. Wołowinę pokroić na małe kawałeczki. Następnie makaron penne przesypać do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym póki jest gorący - zalać śmietaną, wymieszać i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso i smażyć je do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego osączona z zalewy fasolę, dodać pokrojoną paprykę i wlać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu cayenne, mielonym kminkiem, mielona papryka chili i sosem sojowym. Składniki wymieszać i zagotować. Następnie wlać do tego ciemne piwo, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec duszenia całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany makaron ze śmietaną. Wszystko oprószyć mielona papryką chili.
Komentarze (0)