Chili zapiekane z batatami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1357
Składniki:
- 2 bataty
- 2 czarne papryki chili
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w poprzek i wydrążyć z niej nasiona. Następnie bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć do miski. Do batatów wsypać mielona kolendrę, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masę zaś przełożyć do wydrążonych wcześniej papryk. Całość posypać tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości papryki. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)