Chili zapiekane z batatami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1357
Chili zapiekane z batatami i serem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 czarne papryki chili
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę przeciąć w poprzek i wydrążyć z niej nasiona. Następnie bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć do miski. Do batatów wsypać mielona kolendrę, wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masę zaś przełożyć do wydrążonych wcześniej papryk. Całość posypać tartym parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości papryki. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów