Placki porzeczkowo-rodzynkowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2146
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka suszonej czarnej porzeczki
- 1 szklanka rodzynek
- 1 białko jajka
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszoną porzeczkę przesypać razem na jedno sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz tartą gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić je na 4 równe kawałki. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wysmarować je roztopionym masłem, ale tylko z jednej strony. Na dwa placki ciasta z masłem przesypać sparzone wcześniej rodzynki, porzeczki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Składniki wyrównać łopatką i nałożyć na to dwa pozostałe placki ciasta z masłem. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, docisnąć do siebie, wysmarować białkiem jajka i posypać cukrem pudrem. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)