Machaca z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- Na machacę:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Karkówkę wołową podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć do moździerza. Wsypać do niego sól i dobrze rozetrzeć na drobną miazgę. Roztarte składniki wyłożyć na porcje mięsa, po czym całości oprószyć suszonym oregano, pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione mięso ściągnąć z ognia, rozbić tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Potem odstawić je na 2 godziny w przewiewne miejsce. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Jedną łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przełożyć na nią kawałki zrumienionego i przestudzonego wcześniej mięsa, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu i wlać do tego roztrzepane składniki. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do ścięcia jaj. Na drugiej patelni smażyć placki tortilli przez 40 sekund, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Na placki tortilli wyłożyć smażone jajka z mięsem i wszystko wysmarować sosem chili.
Komentarze (0)