Machaca z jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1784
Machaca z jajkami
fot. Daniel Dionne / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na machacę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Karkówkę wołową podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć do moździerza. Wsypać do niego sól i dobrze rozetrzeć na drobną miazgę. Roztarte składniki wyłożyć na porcje mięsa, po czym całości oprószyć suszonym oregano, pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione mięso ściągnąć z ognia, rozbić tłuczkiem i podzielić na mniejsze kawałki. Potem odstawić je na 2 godziny w przewiewne miejsce. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Jedną łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przełożyć na nią kawałki zrumienionego i przestudzonego wcześniej mięsa, smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu i wlać do tego roztrzepane składniki. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do ścięcia jaj. Na drugiej patelni smażyć placki tortilli przez 40 sekund, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Na placki tortilli wyłożyć smażone jajka z mięsem i wszystko wysmarować sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów