Chilaquiles z jajkiem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1955
Chilaquiles z jajkiem i awokado
fot. joyosity / CC-BY- 2.0

Składniki:

  • 4 tortille kukurydziane
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz mielony czarny

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Następnie tortille pokroić w trójkąty, wysmarować je keczupem i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Posypać je tartym parmezanem. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas wbić do tego jajko i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż białko jajka się zetnie. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyłożyć na talerz i posypać posiekanym wcześniej szczypiorkiem oraz awokado.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów