Chapati z pomidorami i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- Na chapati:
- 300 g gruboziarnistej mąki
- 0,5 szklanki cieplej wody
- 2 łyżki oleju olejem
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- Na sałatkę:
- 2 młode cukinie
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie oliwek w zalewie
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Sporządzamy chapati: Mąkę zmieszać z solą, ciepła wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Wysmarować ręce i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto podsypać mąka, rozwałkować na okrągłe placki i piec z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Gotowe posmarować masłem z jednej strony i przełożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: Warzywa umyć, czosnek obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku dodać obraną ze skóry cukinię, pomidory, oliwki osączone z zalewy, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć całość. Gotowe przełożyć do drugiego talerza.
Przygotować sałatkę: Warzywa umyć, czosnek obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku dodać obraną ze skóry cukinię, pomidory, oliwki osączone z zalewy, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć całość. Gotowe przełożyć do drugiego talerza.
Komentarze (0)