Chapati z pomidorami i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1872
Chapati z pomidorami i cukinią
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na chapati:
  • 300 g gruboziarnistej mąki
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • 2 łyżki oleju olejem
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sałatkę:
  • 2 młode cukinie
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie oliwek w zalewie
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Sporządzamy chapati: Mąkę zmieszać z solą, ciepła wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Wysmarować ręce i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto podsypać mąka, rozwałkować na okrągłe placki i piec z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Gotowe posmarować masłem z jednej strony i przełożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: Warzywa umyć, czosnek obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do czosnku dodać obraną ze skóry cukinię, pomidory, oliwki osączone z zalewy, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć całość. Gotowe przełożyć do drugiego talerza.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów