Placki z mlekiem skondensowanym, masłem orzechowym, pistacjami i chałwą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 530
Placki z mlekiem skondensowanym, masłem orzechowym, pistacjami i chałwą
fot. Silverman68 (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml mleka zagęszczonego słodkiego
  • 200 g chałwy słonecznikowej
  • 200 g mielonych pistacji zielonych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Ciasto:
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Chałwę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na talerz. Dodać do tego masło orzechowe.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, mielonym cynamonem, goździkami, orzechami laskowymi oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Po wymieszaniu całość nabrać łyżką i przełożyć małymi porcjami na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do chałwy na talerzu. Wszystko polać zagęszczonym słodkim mlekiem i posypać mielonymi zielonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów