Placki z mlekiem skondensowanym, masłem orzechowym, pistacjami i chałwą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 530
Składniki:
- 200 ml mleka zagęszczonego słodkiego
- 200 g chałwy słonecznikowej
- 200 g mielonych pistacji zielonych
- 2 łyżki masła orzechowego
- Ciasto:
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Chałwę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na talerz. Dodać do tego masło orzechowe.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, mielonym cynamonem, goździkami, orzechami laskowymi oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Po wymieszaniu całość nabrać łyżką i przełożyć małymi porcjami na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do chałwy na talerzu. Wszystko polać zagęszczonym słodkim mlekiem i posypać mielonymi zielonymi pistacjami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, mielonym cynamonem, goździkami, orzechami laskowymi oraz szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Po wymieszaniu całość nabrać łyżką i przełożyć małymi porcjami na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Placki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do chałwy na talerzu. Wszystko polać zagęszczonym słodkim mlekiem i posypać mielonymi zielonymi pistacjami.
Komentarze (0)