Chałwa kazachska Żumsak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2233
Składniki:
- 600 g maki krupczatki
- 350 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, lub brytfanki i uprażyć na małym ogniu na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. W drugim garnku o grubszym dnie na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie wsypać do tego uprażoną mąkę. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Gotową masę przelać do płaskich foremek o grubości około 5-6 cm i ostudzić. Przestudzoną chałwę pokroić na małe kwadraty i podawać do spożycia.
Komentarze (0)