Ceviche de Lenguado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1787
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżego dorsza
- 100 ml soku z cytryny
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 mrożona, mała ośmiornica
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej cebuli. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na małe kawałki, przełożyć ją do rondla, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 30 minut. Ugotowaną odcedzić, przestudzić i dodać do całości. Filety z dorsza dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać i wstawić na 8 godzin do lodówki.
Komentarze (0)