Ceviche de Lenguado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1605
Ceviche de Lenguado
fot. Yogma / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżego dorsza
  • 100 ml soku z cytryny
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 mrożona, mała ośmiornica
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej cebuli. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na małe kawałki, przełożyć ją do rondla, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 30 minut. Ugotowaną odcedzić, przestudzić i dodać do całości. Filety z dorsza dokładnie umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać i wstawić na 8 godzin do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów