Ceviche z ogórkiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1591
Ceviche z ogórkiem i szpinakiem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Szpinak pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego ogórka. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę dodać do pokrojonych warzyw. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do całości wraz z pokrojonymi w cienkie plastry filetami z dorsza. Następnie wszystko zalać sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz, polać jogurtem greckim oraz sosem chili i posypać mieloną papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów