Ceviche z ogórkiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1591
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- pęczek świeżego szpinaku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Szpinak pokroić na kawałki i dodać do pokrojonego ogórka. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę dodać do pokrojonych warzyw. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do całości wraz z pokrojonymi w cienkie plastry filetami z dorsza. Następnie wszystko zalać sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz, polać jogurtem greckim oraz sosem chili i posypać mieloną papryką chili.
Komentarze (0)