Cevapcici z grilla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4449
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 sałata
- 1 marchew
- Cevapcici:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew pokroić w słomkę i dodać do sałaty. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość
oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zalać oliwą z oliwek.
Przygotować cevapcici: mięso mielone wołowe zmieszać z mięsem wieprzowym. Dodać do tego przepuszczony przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majeranek, oregano oraz mąkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionej masy uformować rulony i wysmarować je olejem. Następnie całość położyć na ruszcie rozpalonego grilla i piec do czasu, aż mięso się przyrumieni z każdej strony. Upieczone ściągnąć
z grilla i dodać do składników na talerzu.
oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zalać oliwą z oliwek.
Przygotować cevapcici: mięso mielone wołowe zmieszać z mięsem wieprzowym. Dodać do tego przepuszczony przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majeranek, oregano oraz mąkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionej masy uformować rulony i wysmarować je olejem. Następnie całość położyć na ruszcie rozpalonego grilla i piec do czasu, aż mięso się przyrumieni z każdej strony. Upieczone ściągnąć
z grilla i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)