Cevapcici z grilla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4449
Cevapcici z grilla
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 sałata
  • 1 marchew
  • Cevapcici:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew pokroić w słomkę i dodać do sałaty. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość
oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zalać oliwą z oliwek.

Przygotować cevapcici: mięso mielone wołowe zmieszać z mięsem wieprzowym. Dodać do tego przepuszczony przez praskę czosnek, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majeranek, oregano oraz mąkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionej masy uformować rulony i wysmarować je olejem. Następnie całość położyć na ruszcie rozpalonego grilla i piec do czasu, aż mięso się przyrumieni z każdej strony. Upieczone ściągnąć
z grilla i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów