Cevapcici
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 13490
Składniki:
- 1 kg mięsa baraniego (lub wołowego)
- 5 dużych, czerwonych cebul
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżki pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
- 50 ml wody mineralnej
- tymianek
- oregano
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Mięso i cebulę zmiel, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób bardzo dokładnie masę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zanurzając ręce w wodzie formuj paluszki z mięsa. Z wierzchu każdego zrób tępą stroną noża kratkę, posmaruj olejem i grilluj na tackach kilka minut. Do gotowego mięsa mielonego wołowego cebule najwygodniej utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Podawaj z ajwarem lub pastą paprykową.
Komentarze (2)
Wspaniała kuchnia serbska!
moim zdaniem powinno sie dodać sporą ilość soSu AJVAR