Cevapcici

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 12628
Cevapcici
fot. Kawu / domena publiczna

Składniki:

  • 1 kg mięsa baraniego (lub wołowego)
  • 5 dużych, czerwonych cebul
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 50 ml wody mineralnej
  • tymianek
  • oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso i cebulę zmiel, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób bardzo dokładnie masę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zanurzając ręce w wodzie formuj paluszki z mięsa. Z wierzchu każdego zrób tępą stroną noża kratkę, posmaruj olejem i grilluj na tackach kilka minut. Do gotowego mięsa mielonego wołowego cebule najwygodniej utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Podawaj z ajwarem lub pastą paprykową.

Autor: mateusz

2 komentarze

Wspaniała kuchnia serbska!

moim zdaniem powinno sie dodać sporą ilość soSu AJVAR

Podobne przepisy