Cebulowa jarzynka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2033
Cebulowa jarzynka
fot. UCFFool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 75 dkg cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 l mleka sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

Cebulę obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, którą należy rozprowadzić na patelni podlewając mlekiem. Zasmażkę doprowadzić do wrzenia i zagotować przez 5 minut. Do gotującego się sosu dodać zmiksowaną cebulę, zamieszać i gotować jeszcze do 10 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy sos podawać jako dodatek do schabu i pieczeni wieprzowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów