Cebulowa jarzynka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2033
Składniki:
- 75 dkg cebuli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,5 l mleka sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Opis przygotowania:
Cebulę obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, którą należy rozprowadzić na patelni podlewając mlekiem. Zasmażkę doprowadzić do wrzenia i zagotować przez 5 minut. Do gotującego się sosu dodać zmiksowaną cebulę, zamieszać i gotować jeszcze do 10 minut. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy sos podawać jako dodatek do schabu i pieczeni wieprzowej.
Komentarze (0)